Podrobněji o CMS 3. Co přináší?

Rodina diakonických webů má za sebou přechod na novou verzi redakčního systému. Přečtěte si souhrn změn, které tento přechod přinesl. Najdete v něm i odpovědi na nejčastější otázky.

Podrobněji o CMS 3. Co přináší?

Redakční systém CMS 3 se již v Diakonii zabíhá, rádi bychom Vás seznámili s tím, co nového a užitečného nám „trojka“ může nabídnout. Přinášíme proto přehled hlavních i menších změn, na které můžete při své práci narazit. Zároveň tak odpovídáme na nejčastější dotazy, které Vás zajímají:

IE OUT: ZAHOĎTE INTERNET EXPLORER

Zásadní změnou CMS 3 oproti CMS 2 je jeho funkčnost na jiných prohlížečích než na doud "povinném" nepříliš oblíbeném Internet Exploreru. Nyní můžete k editaci webu plně využívat i alternativní prohlížeče jako Firefox, Chrome, Safari nebo Edge.

Naopak při práci s IE se může stát, že všechny funkce nebudou plně podporované. Doporučujeme Vám proto používat zmíněné alternativní prohlížeče. Starší verze Internet Expoloreru navíc už nejsou dále výrobcem podporovány, mohou tak být potenciálně nebezpečné.  Více například v článku zde.

KDYKOLI A KDEKOLI

…jistě, za předpokladu signálu či nabité baterie. Nově nyní můžete s CMS pracovat nejen na počítači a notebooku, ale i na tabletu a telefonu.

TIP: Jestliže máte menší monitor či pracujete právě s tabletem, klikněte v pravém horním rohu na ikonu „zúžit“. Pracovní plocha v CMS se zmenší a přizpůsobí Vašemu rozlišení.

TÁHNI A PUSŤ (DRAG & DROP)

CMS nyní nabízí také užitečnou funkci „Táhni a pusť“, kterou znáte z prostředí Microsoft Windows. V CMS se s ní můžete setkat a využít například v archivu souborů. Zde můžete jednotlivé soubory jednoduše vzít myší a přetáhnout do složky, kam potřebujete.

TIP: Stylem drag & drop můžete také přidávat ke článkům obrázky, aniž byste je museli mít předem nahrané v archivu – stačí zvolit v editoru „vložit obrázek“ a do druhého pole obrázek přetáhnout třeba z plochy

CTRL + C, CTRL + V

Pokud potřebujete něco zkopírovat a vložit do editoru, nově se nyní vložený text automaticky přeformátuje na styl editoru – na styl grafiky stránek.

!!! Takový převod ale funguje pouze tehdy, pokud vkládáte text kopírovaný z MS OFFICE. Při kopírování a vkládání obsahu z webu se zde např. text vloží v písmu, které není typické pro diakonické weby. Prosíme proto, abyste v rámci zachování jednotnosti grafiky odstranili napřed v textu kopírovaného z cizích webů formátování (ikonka podtržené T/ záložka formát > vymazat formátování/ příp. při vkládání zvolit možnost úpravy > vložit jako čistý text)

TIP: Pokud nechcete text kopírovaný z webu formátovat znovu, vložte jej napřed do wordu a poté znovu zkopírujte do editoru.

HROMADNÝ IMPORT A EXPORT

Nahrávání více souborů najednou je teď v CMS 3 jednodušší. Můžete zde importovat a exportovat soubory, aniž byste se museli připojovat přes FTP.

TIP: Pokud nahráváte např. fotky do archivu souborů, stačí je jednoduše všechny najednou přetáhnout a vložit na pole s obrázkem „plus“ (v pravém dolním rohu).

!!! Nelze ovšem přetahovat složku plnou souborů. Je potřeba složku otevřít a označit všechny soubory (hromadně s pomocí klávesy CTRL), které potom jedním tahem přetáhnete.

TAGY, TAGY, TAGY…

Pokud rádi programujete, anebo potřebujete text článků přizpůsobit podle svých představ a editor takové možnosti nenabízí, můžete zkusit editovat text přímo v HTML kódu.

NOVINKY V EDITORU

Oproti editoru v CMS 2 můžete v CMS 3 narazit na několik novinek. Projděte si změny, na které můžete při Vaší práci narazit:

• Editor má více funkcí, které najdete v klasickém wordu
  • některé klávesové zkratky, které můžete ve wordu používat, zde ale nefungují (můžete využít např. ctrl+s, ctrl+z, ctrl+v, ctrl+alt+v. Např. pevnou mezeru ale musíte vkládat „ručně“ – přes pole „vložit“)
  • JS kód (např. odkaz na mapy) je nyní přejmenovaný na „HTML kód“ (poslední symbol ve druhém řádku)
  • „záložka na stránce“ je nyní nazvaná jako „kotva“
  • Nadpis 1 nehledejte. Bude se Vám zobrazovat automaticky pouze u nadpisů článků. Využijte proto možnosti ostatních nadpisů
  • Editor již nepodporuje převod z malých na velká písmena a naopak

CO DALŠÍHO MŮŽETE OD CMS 3 OČEKÁVAT?

• Můžete si vytvořit stránky s neomezeným počtem jazykových mutací, včetně exotických jazyků
  • Zobrazované fotky na webu lze pohodlně zavřít i klávesou ESC
  • CMS 3 podporuje Google nástroje

Vše dobré při práci s CMS 3!

Potřebujete se poradit? Kontaktujte nás.