Často kladené dotazy

Poběží web na naší doméně (např. www.strediskolhota.cz)?

Ano, poběží, všechny weby mohou mít libovolné adresy a v průběhu fungování webu je také měnit (adresy lze vzájemně přesměrovat). Střediska, která mají web s jinou adresu než s koncovkou ".diakonie.cz" si ale musí doménu registrovat u některého poskytovatele sami a jeho platnost pak prodlužovat. Web bude tedy placený. Všechny weby ".diakonie.cz" jsou pro střediska zdarma, navíc mají v tuto chvíli zdarma také SSL certifikát pro lepší zabezpečení webu.

Máme vlastní doménu. Jak ji nastavíme?

V nastavení DNS upravte "A záznam" na 109.205.76.175 a "CNAME" na www.diakonie.cz.addr.cz. Nevíte, co to je a kde to hledat? Kontaktujte nás.

Musím mít na web vlastního providera hostingu?

Ne, celý systém poběží u společnosti Vizus. Kupujte si jen vlastní doménové jméno.

Co vyplnit v kolonce "název webu"?

Název webu by měl sloužit k rychlé orientaci čtenáře. Velmi proto doporučujeme volit spíše kratší označení před oficiálním názvem - např. Diakonie Most nebo Speciální škola Čáslav. Celý název by se v některých případech ani nevešel na obrazovku :)

Jak je to vlastně se zveřejněním webu - vidí jej někdo již dnes nebo ne?

Každý web do doby spuštění běží na tzv. beta verzi (po spuštění běží v tzv. ostré verzi). Abychom však mohli web editovat a dívat se na něj, má již dnes adresu obohacenou o "beta.diakonie.cz". Znamená to, že web je viditelný, ale vyhledavače jej nehledají. Proto doporučujeme: neproklikávejte příliš často externí odkazy (např. na jiné organizace) z této beta verze, aby se zbytečně váš nový web "nezapisoval jinde" a třeba jej poté některé vyhledavače nenacházely. Ze stejného důvodu velmi doporučujeme v době příprav adresu nezveřejňovat v okolí, vyjma práce, občas se pak stává, že horliví webmasteři zapíší odkaz na vás jako tuto beta verzi a tím pádem by se pak v budoucnu  tyto odkazy dostávaly na neexistující stránku.

Máme nový web. Co se stane se starým?

Staré weby nezanikají, ale přesouvají se na archivní verzi. Funguje na stejném principu jako beta verze před spuštěním. Lze je tedy zobrazit a dostat se také do CMS. Archivované weby najdete na adrese s koncovkou ".2010.archiv.diakonie.cz". Pokud dochází např. ke slučování středisek a chcete si zachovat jen jeden web, je ostatní ukončit a mít je přístupné pouze na obdobné archivní verzi. Adresa webu lze pak přesměrovat.

Jak dlouho trvá spuštění webu?

Pokud máte již naplněnou beta verzi webu a připravenou ke spuštění a nenastanou-li nepředvídatelné komplikace, samotné přepnutí do ostré verze trvá 5 minut. U webů s vlastní doménou však může trvat až 48 hodin než se projeví nastavená změna v DNS záznamu.

Nejde mi; nevím, jak...

Ozvěte se. Vyřešíme.