Wikipedie

Internetovou encyklopedii Wikipedie asi není třeba příliš představovat. Je významným zdrojem informací, do kterého může přispět každý. Zkuste Vaše středisko představit i zde.

Wikipedie

Jak na to?

Nejprve musíte mít vytvořený účet. To uděláte v pravém horním rohu.

Vyhledejte heslo, které chcete editovat. Pravděpodobně se bude jednat o nějaké středisko. Jejich seznam najdete i na stránce, která popisuje celou Diakonii. Klikněte na název stránky (modré jsou již vytvořené, ale můžete je libovolně upravovat, červené vytvořené nejsou).

Pokud jste klikli na červenou stránku a chcete ji založit, máte dvě možnosti: "založit zdroj" nebo "založit". wiki založit

Druhá varianta je poněkud pohodlnější, protože zde nemusíte složitě editovat zdrojový kód. Můžete pohodlně psát obdobně jako ve wordu. Editovat Wikipedii není ale úplně jednoduché. Vyžaduje jednotné formátování, citace apod. Pokud nesplníte normy, v článku bude na nedostatky upozorněno, popř. jej mohou administrátoři smazat. Co tedy Wikipedie potřebuje?

Formátování

Snažte se svůj text logicky strukturovat a vytvořit několik odstavců, které popíšete. Každé části dejte svůj nadpis, resp. podnadpis, podle úrovně, ke které patří.

wiki písmo

Formát samotného textu hledejte pod stylem „odstavec“.

Styl písma můžete vybrat i zde:

wiki písmo2

Zdroje

Každý text musí být podložen dostatečným množstvím zdrojů. Může se jednat klasicky o odkazy na knihy, časopisy, internetové stránky apod. zdroj vložíte kliknutím na pole „citace“, kde můžete vybrat její automatické vytvoření, ruční vložení údajů nebo použití již existující, zapsané citace.

wiki citace

Aby se citace zobrazily na konci článku, nezapomeňte vložit na požadované místo „seznam referencí“.

wiki vložit

Zařazení do kategorie

Aby byly články snadno vyhledatelné, je potřeba je zařadit aspoň do jedné kategorie. Jak snadno přidat kategorie v režimu „založit/editovat“ je pro mě bohužel záhadou. Vkládám je proto v režimu "založit/editovat zdroj", a to na konec stránky v tomto formátu:

[[Kategorie:Střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické]]

dále např: [[Kategorie:Soběslav]]

[[Kategorie: … ]]

Navázání odkazů

Jednotlivá hesla, která se v textu vyskytují, by měla být propojena se stránkami, kde je heslo popsané. Jednoduše označte slovo nebo slovní spojení, na které chcete odkázat a klikněte na ikonu odkaz. wiki odkazZde můžete vyhledat jednotlivé stránky ve wikipedii nebo přidat odkaz na externí stránku.

wiki odkaz2

Přidávání obrázků

V textu klikněte na místo, kde má být obrázek umístěn. Zvolte vložit > média > záložka načíst.

wiki obrázky

Druhou možností je nahrát soubor na Wikimedia commons. To můžete udělat zde. Vyberte soubor, povinně doplňte jméno souboru, zdroj (uveďte {{own}} pokud je obrázek Váš, resp. z Diakonie), autora, datum vytvoření a licenci (nejčastější volbou je „Vlastní dílo, copyleft“). Zvolte načíst soubor. Pak postupujte obdobně jako je uvedeno výše: Na stránce, kde editujete text, zvolte vložit > média > a záložka vyhledat (hledejte podle názvu, jak jste soubor pojmenovali).

Zdá se Vám to složité?

Mně taky :) Ale nezoufejte. Pokud se Vám nechce Wikipedii editovat, napište a my heslo založíme za Vás.