MailChimp

Protože současné stránky nepodporují rozesílání zpravodaje, přinášíme Vám alternativní řešení -  online nástroj pro tvorbu zpravodajů a newsletterů. Elegantní, moderní, jednoduché :) Zkrátka Mailchimp.

MailChimp

Jak na to?

Jděte na www.mailchimp.com nebo www.mailchimp.cz. Obsah obou verzí je však v angličtině. Zaregistrujte se v pravém horním rohu kliknutím na „sign up free“, vyplňte email, jméno a heslo. Při dalším přístupu se přihlašujte pomocí „log in“.

mch registrace

Možnosti

V levé horní části najdete menu:

Campaigns – vytváří nový zpravodaj

Templates – možnost vytvořit si a uložit šablony pro zpravodaje

Lists – seznamy příjemců

Reports – statistika jednotlivých rozeslaných zpravodajů (počet kliknutí, otevření)

Jak začít

Vytvořte si seznam příjemců: Lists > Create list

mch create

Vyplňte potřebné údaje.

mch seznam

Můžete ještě zaškrtnout, zda chcete na email dostávat upozornění o přihlášení/odhlášení odběratele, a to denní souhrn/ pokaždé, když se někdo přihlásí/ pokaždé, když se někdo odhlásí.

mch seznam2

Potvrďte (save). Zobrazí se následující:

mch přidat lidi

Nejjednodušším způsobem, jak dostat kontakty do seznamu je přes import (import subscribers).

Můžete nahrát soubory csv či txt, zkopírovat kontakty z tabulky xls (excel), importovat kontakty z Googlu či jiných online databází. Vyberte požadovanou možnost a klikněte na „next“ v pravé dolní části.

mch next

Pokud zvolíte možnost importu z tabulky xls, měly by v ní být kontakty řazeny ve třech sloupcích – email, jméno, příjmení.

Později můžete jednotlivé příjemce přidávat pomocí List > požadovaný seznam > add subscribers.

Jak vytvořit zpravodaj

Klikněte na „campaign“ v hlavním menu vlevo nahoře a zvolte, jaký typ chcete vytvořit – klasickou s obrázky(regular)/ textovou bez obrázků (plain-text)/ testovací (A/B testing)/ RSS.

Vyberte seznam příjemců.

mch zvolit seznam

Vyplňte název zpravodaje a předmět emailu.

Vyberte základní grafické rozložení, klikněte na „select“  a tvořte…

Mailchimp obsahuje několik modulů, které můžete do zpravodaje přidávat

mch obsah

Jednoduše vyberete, který chcete, a přetáhnete jej na požadované místo. Na každý prvek můžete kliknout a v pravé části jej potom upravovat. Pokud jste s výsledkem spokojeni, klikněte na save&close.

mch save

Jednotlivé prvky můžete ve zpravodaji také přesouvat (najeďte myší na objekt a pomocí ikony 9 teček jej přetáhněte). Objekty můžete také upravovat, duplikovat nebo odstranit (pomocí ikon v pravé části).

mch modul

Design celé stránky jako barevnost, velikost písma apod. můžete upravit v kolonce „design“ v pravé části.

mch design

Pokud si myslíte, že máte zpravodaj hotový, můžete kliknout na náhled a testování (preview and test) a zpravodaj zobrazit (možnost 1) nebo poslat na libovolnou adresu test (možnost 2). Pokud se Vám vytvořený zpravodaj zalíbil a chcete jej uchovat, můžete zvolit možnost „save as template“ a zpravodaj uložit jako šablonu. Pokud chcete zpravodaj jen uložit, zvolte možnost „save and exit“. Šablony najdete v hlavním menu pod položkou „templates“.

mch horní

Práce a úpravy v Mailchimpu jsou do značné míry intuitivní. Pokud byste si přeci jen s něčím nevěděli rady, neváhejte se na nás obrátit.